0

Kaip teisingai įkurti ugnį, kad malkos įsidegtų greitai ir neskleistų dūmų?

Niekam nepatinka, kai kuriant ugnį gausiai pasklinda dūmai. Be to, jie teršia aplinką. Tam, kad dūmų nebūtų, svarbu užtikrinti, kad židinyje nuo pat jo įkūrimo pradžios būtų kuo aukštesnė temperatūra. Tai galima pasiekti naudojant sausas malkas. Tačiau norint beveik visiškai išvengti dumų (kietųjų dalelių), vertėtų išbandyti atvirkštinį įdegimą.

Kaip užkurti ugnį naudojant atvirkštinį įdegimą (angl. Reverse ignition arba Top-Down ignition):

  1. Sausas malkas į židinį sudėkite pirmiausia.
  2. Ant malkų viršaus padėkite įdegimo pagaliukus (kuo daugiau – tuo geriau).
  3. Ant įdegimo pagaliukų padėkite medžio vilnos įdegimo sukinukus.
  4. Atidarykite židinio sklendes pilnai, kad patektų kuo daugiau oro.
  5. Malkos, pagaliukai ir sukinukai neturėtų užimti daugiau nei pusės židinio tūrio.

Įdegus sukinukus liepsna greitai pereis į pagaliukus, kurie taip pat greitai įsidegs nesmilkdami ir neskleisdami dūmų. Pagaliukų degimas įkaitins židinį, kartu ir apačioje esančias malkas, kurios netrukus įsidegs be smilkimo.

Pasak šveicarų mokslininkų atlikto tyrimo, atvirkštinio įdegimo metodika leidžia sumažinti kietųjų dalelių kiekį net 50–80% lyginant su klasikiniu įdegimu, kuomet įdegimo priemonės dedamos po malkomis.

Jaukaus laiko prie židinio! Primename, kad mūsų interneto parduotuvėje rasite ne tik skirtingo dydžio džiovintų malkų pakuotes, bet ir pagaliukus bei medžio vilnos sukinukus įdegimui.